Miellyttävää viileyttä

Tänään tuli telkkarissa lähetystä siitä kun kuningas pääsi pois sairaalasta 26 hoitopäivän jälkeen. Kansaa oli tuhansittain sairaalan ulkopuolella ja palatsille johtavan tien varrella vastaanottamassa ja juhlimassa kunkkua. Jotain kuninkaan suosiosta kertoo myös se että sairaalapäivien aikana peräti 1,1 miljoonaa kansalaista kävi kirjoittamassa tervehdyksensä kuninkaalle!

Istuskelin aamupäivästä myös Coffee Shopin terassilla. TH näki 50m päästä kaksi turistia ja sanoi että katsos suomalaisia tulee. Ja niinhän he olivatkin! Heidän terassia ohittaessa näin tunnisteena R-Kioskin muovikassin toisen kädessä. Hyvin on TH alkanut tunnistaa myös härmäläisiä muista turisteista.

Lounastelin alakerran katukuppilassa, Chili-kanaa-kasviksia-riisiä ja keitetty kananmuna. 30 THB! Ainut että ei tainnut tänään ihan fressiä olla koska tuli nopea vessakeikka 30 min jälkeen lounaasta ;-) WC-kirjastoon on nyt vaihtunut vaihteeksi Lonely Planetin Bangkok -opas.

Ehdin jo selvitellä yhtä uutta internet -asiaa ja nyt olisi sitten melkoinen soittorumba Suomeen edessä - 50 puhelua on tuossa listalla, hyvällä rytmillä se on kaikkineen n.3h urakka.

Täällä on taas vaihteeksi hyvä olla, aamuisin on vilvottavan viileää eikä päivä-aikaankaan lämpötila enää nouse sietämättömäksi.

 

Kuninkaasta...

Bhumibol Adulyadej

Wikipedia

Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bhumibol Adulyadejin nuoruudenkuva
Bhumibol Adulyadejin nuoruudenkuva

Bhumibol Adulyadej [pʰu:mipʰon adunjadeːt] (thaiksi ภูมิพลอดุลยเดช, s. 5. joulukuuta 1927) on Thaimaan Chakri-dynastian yhdeksäs hallitsija. Hän käyttää hallitsijanimeä Rama IX. Bhumibol on hallinnut maata vuodesta 1946. Hän peri kruunun veljeltään Ananda Mahidonilta (Rama VIII). Nimi Bhumibol tarkoittaa suomeksi "maan voima".

Kuningas Bhumibol Adulyadej syntyi 5. joulukuuta vuonna 1927 Cambridgessä, Massachusettsissä Yhdysvalloissa. Hän opiskeli Lausannen yliopistossa Sveitsissä.

Kuningas Bhumibol Adulyadej on naimisissa serkkunsa Sirikit Kittiyakaran kanssa. Sirikit Kittiyakaran isä oli Thaimaan Ranskan suurlähettiläs. Bhumibol Adulyadejilla ja Sirikitillä on neljä lasta:

Kuningas Bhumibol Adulyadejin lapsenlapsi Bhumi Jensen (tunnetaan myös nimellä Khun Poom) menehtyi vuoden 2004 Intian valtameren maanjäristyksessä. Hän oli prinsessa Ubol Ratanan ja hänen amerikkalaisen ex-miehensä Peter Ladd Jensenin poika.

Bhumibol kruunattiin Thaimaan kuninkaaksi 5. toukokuuta vuonna 1950 Bangkokin kuninkaallisessa palatsissa. Hänen täydellinen kuninkaallinen seremonianimensä on พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาภูมิพลอดุลยเดช มหิตลาธิเบศรามาธิบดี จักรีนฤบดินทร์ สยามินทราธิราช บรมนาถบพิตร (Phrabat Somdej Phra Paramindra Maha Bhumibol Adulyadej Mahitaladhibet Ramadhibodi Chakrinarubodindara Sayamindaradhiraj Boromanatbophit).

Majesteettirikoslaki

Kuningasinstituution suojaksi on laadittu ankara majesteettirikospykälä, jonka mukaan on kiellettyä arvostella kuningasta tai kuningashuoneen jäseniä. Kuninkaan kanta lain soveltamiseen on ollut yleensä suvaitsevampi, kuin hallituksen tai armeijan edustajien, jotka ovat käyttäneet lakia opposition suitsemiseen tai kilpailijoiden hiljentämiseen. [1]

Majesteettirikoslakia valvotaan myös Thaimaan rajojen ulkopuolella. YouTubessa oli huhtikuussa 2007 materiaalia, joka pilaili kuningas Bhumibol Adulyadejin kustannuksella. Maa esti tällöin kansalaisiltaan pääsyn sivustolle. [2][3] Pääsy palautettiin vasta syyskuussa, kun YouTube suostui sensuroimaan kuningaskritiikin thaimaalaisilta käyttäjiltä. [4]

Terveys

13. lokakuuta 2007 Bhumibol joutui leikkaukseen Bangkokin Siriratin sairaalaan aivoverenkiertohäiriön [5] vuoksi, joka haittasi oikean puolen toimintaa ja aivojen hapensaantia. Leikkaus, jossa poistettiin kuninkaan oikeassa sääressä ollut verihyytymä, kesti kahdeksan tuntia. Leikkauksen ja lääkehoidon jälkeen monarkin voinnin kerrottiin parantuneen. Viime vuosina Thaimaan kuninkaan terveys on ollut heikko. Kesäkuussa 2007 kuningas mursi kylkiluunsa kaatuessaan palatsinsa pihamaalla, ja heinäkuussa hän sai selkäydinkanavan ahtauman ja selkäkivun vuoksi hoitoa. Hänellä on myöskin ollut sydänperäisiä vaivoja. [6]